Paarden

Soms werkt praten onvoldoende. Het paard wordt dan ingezet als co-therapeut. Omdat het paard het innerlijk van de mens spiegelt, kan het snel tot de kern van het probleem komen. Het gedrag wat een paard laat zien, is een weerspiegeling van jouw innerlijk. Is jouw denken, voelen en doen congruent? Wat is voor jouw werkelijk van belang? Welk conflict speelt er? Welke levensbehoefte verdient meer aandacht? Een paard resoneert op wat er binnen bij iemand gebeurt, waardoor hij op een heel eerlijke en pure manier feedback geeft. Onbewuste processen worden bewust gemaakt.

Hoe kan een paard dat aanvoelen? Een paard is een vluchtdier en een kuddedier. Dit betekent dat al zijn zintuigen altijd op de omgeving afgestemd zijn. Continu beoordelen ze of hun omgeving veilig is en blijft. Ze zijn zeer oplettend en gevoelig voor sfeer en merken evt spanning direct op.  Wanneer jouw stresshormonen in werking worden gesteld, veranderen automatisch je spierspanning, ademhaling en hartslag. Ook geven stresshormonen een bepaalde geur af, wat een paard ruikt. Daarnaast voer je stress en spanning af via bewegingen. Ook dat wordt door het paard waargenomen. Op een pure wijze, zonder oordeel, reageert het paard op deze signalen.

Op deze wijze wijst het paard je de weg naar naar betere communicatie, sociale vaardigheden, zelfkennis, rust, zelfvertrouwen, eigenwaarde, verantwoordelijkheid, assertiviteit en leiderschap.

"Not all of us can do great things,
but we can do small things with great love."